.::sami yusuf::.


Music Playlist
"Bahagia itu Sememangnya Membahagikan"-Harits- 10:27 PM


Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam....Hari ini aku sangat bahagia. diri terasa dekat dengan pencipta. diri merasakan kehadiranNya, pemerhatianNya. diri ini menerima rahmatNya, kasih-sayangNya. diri ini terasa perlindunganNya setiap detik...
Bahagianya.....
Aku bebas dari belenggu zulmat yang mencengkamku kebelakangan ini. BEBAS....Bahagia......Ingin sekali aku kongsikan kebahagiaan ini kepada kalian. Andai dapat ku kongsi dan letak di hati kalian, bertambahlah kebahagiaanku. sememangnya aku bahagia melihat bahagianya kalian..
Ya, akan ku kongsi dengan kalian detik aku mendapat bahagia ini.

semua terjadi pada petang semalam. usai makan malam, aku menuju ke musolla. ketika itu hati masih lagi dingin, beku dan sakit. aku langkahkan kaki ke musolla dan berhajat untuk membaca Al-Quran. hajatku cuma satu, mahu menyembuhkan lara hati ini.

namun Allah sebenarnya sayang padaku. Dia tidak membiarkanku di bawah selamanya. petang itu Allah mengutuskan rahmatnya melalui seorang sahabat yang amat kucintai...Muhammad Luqmanul Hakim bin Muhammad Jamil... hadiah Allah buat ana..
tahukah kalian apa yang diungkapkannya kepada ana selepas setia mendengar masalahku?!


"Harits, syaitan itu akan berusaha bersungguh2 utk melalaikan manusia. syaitan x akan berhenti menyesatkan manusia. kalaulah satu saat nta lupa pada Allah, itu bermakna dia telah berjaya. lantas syaitan akan terus berusaha utk melalaikan nta pada saat2 seterusnya. tiada satu saat pun yang dia terlupa atau terleka. jadi nta mesti tahu yang x ada satu saat pun kita dibenarkan utk lupa kpd Allah. terputusnya hubungan kita dgn Allah walau sesaat, berdosalah jawabnya..."

Terkedu ana. hati menjadi sebak. barulah ana sedar selama ini telah lama lalai, terleka. diri ini berterusan membuat dosa. hinanya diri saat itu.
kalian yang disayangi..


tahukah kalian apakah soalan sahabat ana yang terakhir?!


"harits, nta nak jalan ambil Al-Quran, berapa lame nta lupe kat Allah?!"
Allahuakbar!!Soalan inilah yang meleraikan rantai di hati. barulah ana menyedari sebab Allah menurunkan firmanNya yang berbunyi:


"Barangsiapa yg melakukan kebaikan walau sebesar zarrah, dia akan mendapat balasannya. dan barangsiapa yg melakukan kejahatan walau sebesar zarrah, dia akan mendapat balasannya."

justeru kalian yg cukup dicintai. renungkan:


*bukankah kita sudah memetrai janji akan mengEsakan Allah setiap detik?!
*bukankah kita hidup di buana hanya utk tunduk patuh kepadaNya?!
*lantas, bisakah kita utk melupakan Allah walau sesaat?!
*dapatkah kita jawab penghisaban Allah yg Maha Teliti di Sana nanti?!
kalian yang dirindui.. tiadalah tujuan bagi keberadaan kita di dunia selain utk beribadah kpd Allah dan tugas ini bukannya berwaktu. MengEsakan Allah perlu dijalankan setiap langkah kaki, setiap denyutan jantung dan hembusan nafas. barulah Allah akan melimpahi kita dengan rahmatNya. barulah kita akan bahagia...tidak mahukah kalian merasa bahagia?!mari sama2 menuju bahagia dgn pengabdian diri yg t0tal...~yang terindah
sahabatmu...0 comments:

Post a Comment